De 28 jarige Lisa Lieftink werk als adviseur Klimaatadaptie bij gemeente Dordrecht. Een baan die ze al tijdens haar studies Stedenbouwkunde en Watermanagement ambieert.
Mijn doel is om buitenruimte leefbaarder en duurzamer te maken. Ik werkte eerst bij een consultancybureau. Maar pas nu bij de gemeente merk ik echt de concrete impact van mijn advies. Mijn eigen omgeving wordt groener, gezonder en fijner om in te leven.”
Advies Klimaatadaptie
Als adviseur Klimaatadaptie houdt Lisa zich bezig met het voorkomen van wateroverlast, hittestress, droogte en overstromingen. Bij bouwprojecten en herinrichtingen adviseert ze haar collega’s van ruimtelijke ordening én externe uitvoerders hoe om te gaan met de beschikbare buitenruimte.
“Ik ben eigenlijk van het begin tot eind bij een project betrokken. Daarbij werk ik samen met collega’s uit allerlei disciplines. Van rioolbeheerders tot stedenbouwkundigen”.
“Samen kijk je naar de prioriteiten, de mogelijkheden en beperkingen. Dat daagt mij uit om met een brede blik te kijken: hoe kunnen we met het beschikbare budget zoveel mogelijk impact maken op de leefomgeving?”
De werkplek
Hoewel Lisa al tijdens haar studie bij ‘haar’ gemeente Dordrecht wil werken, gaat ze eerst aan de slag bij een consultancybureau. “Bij de gemeente was toen geen plaats voor mij. Ik heb het bij het consultancybureau goed naar mijn zin gehad en ik had fantastische collega’s. Maar ik deed puur advieswerk. Dat diende ik in en daarna hoorde ik er meestal niets meer van.
Terwijl ik nu bij de gemeente betrokken blijf tot de daadwerkelijke realisatie. Als ik straks door de stad fiets en bijvoorbeeld de natuurvriendelijke kinderspeelplaats in Sterrenburg passeer, zie ik precies wat mijn advies betekent voor de buurt. Dat is pas echt impact maken.”
"Hier beteken ik écht iets voor mijn stad"
Continu ontwikkelen
Lisa hoefde niet lang na te denken toen de gemeente haar benaderde voor de functie van adviseur Klimaatadaptie. “Ik kon hier meer impact maken, mijn reistijd ging gigantisch omlaag en mijn salaris bleef gelijk. Terwijl ik eerst 40 uur werkte en nu vier dagen van negen uur. Qua arbeidsvoorwaarden ging ik er dus duidelijk op vooruit.”
Eenmaal gestart bevalt het werk Lisa direct goed. Bovendien vindt Lisa de manier van werken bij de gemeente prettig. “Het multidisciplinair werken bij de gemeente heeft mij echt verrast. Ik sta hier midden in het werkveld en spar regelmatig met andere specialisten in de projectteams.”
“Ik leer veel van de situaties waarin iemand het niet met mij eens is. Discussiëren, onderzoeken, plannen en presenteren. Het zijn allemaal vaardigheden die ik hier actief kan ontwikkelen, bijvoorbeeld met de trainingen in het FLOW-traject. Samen met andere gemeentelijke professionals werk ik daar aan mijn soft skills. Ik ben dus nog lang niet uitgeleerd.”
Impact maken
Het opgaventeam Groenblauwe Stad is één van de teams waarbinnen Lisa actief is. Ze werkt daarin multidisciplinair samen aan onderwerpen als klimaatadaptie, biodiversiteit en gezondheid.
“Eigenlijk is het een soort research and development-team. We houden alle ontwikkelingen bij en onderzoeken hoe wij hier als gemeente het beste invulling aan kunnen geven. Dat is wel echt één van de grote voordelen van een gemeente als Dordrecht, als je het mij vraagt.”
“We zijn groot genoeg om echte specialisten in huis te hebben, maar klein genoeg om concrete stappen te zetten zonder dat de bureaucratie ons in de weg zit. Zo maken we onze waterrijke omgeving, met zijn kleigrond, bebouwing én buitengebieden, klaar voor de toekomst.”