Na ruim 17 jaar maakte Graciëlla in 2021 de overstap van de gemeente Zwijndrecht naar de Sociale Dienst Drechtsteden. Een beslissing waar ze geen moment spijt van heeft gehad. “Ik heb het bij de gemeente ook erg naar mijn zin gehad, maar ik wilde graag meer richting uitvoering in plaats van beleid.” Dat is gelukt. De Sociale Dienst Drechtsteden is qua omvang de 5de sociale dienst van Nederland. Uitdagingen genoeg dus. Graciëlla werkt hier nu met veel plezier als consulent met een focus op het thema werk en inkomen.

Volwaardige deelname aan de samenleving
“Ik heb altijd met mensen willen werken. Ook in mijn privéleven ben ik altijd bezig met het helpen en coachen van anderen. Dat ik dit nu voor mijn werk mag doen is geweldig. Ik voer gesprekken met cliënten, breng hun situatie en mogelijkheden in kaart en help met de vervolgstappen richting volwaardige deelname aan de samenleving. De ene keer in de vorm van praktische hulp en tips, de andere keer in de vorm van meer langdurige ondersteuning en begeleiding. Daarvoor heb ik veel contact met bijvoorbeeld het sociaal wijkteam, bewindvoerders, woningcorporaties, buurtcentra en collega’s van diverse teams en afdelingen. Natuurlijk komt daar ook de nodige planning, administratie en een goede verslaglegging bij kijken, zodat alle dossiers op orde blijven. In het begin moest ik echt mijn weg nog zoeken in deze rol. Ik kwam uit de beleidswereld en daar had ik veel ervaring opgedaan, maar de uitvoeringskant was nieuw voor mij. Gelukkig staan mijn collega’s altijd klaar om vragen te beantwoorden. Iedereen is heel open en behulpzaam.”

Gelijkwaardigheid en respect
“Die transparante en flexibele manier van werken zie je overal terug binnen de Sociale Dienst Drechtsteden. De lijnen zijn kort en ik praat net zo makkelijk met mijn collega’s als met mijn leidinggevende. Toen ik net begonnen was en mijn eed moest afleggen, kwam de directeur even een babbeltje maken. Dat soort dingen vind ik belangrijk. Ook mijn cliënten benader ik altijd vanuit gelijkwaardigheid en respect. Deze mensen lopen vaak tegen een combinatie van problemen, vragen en omstandigheden aan, waardoor een uitgebreid gesprek soms een hele uitdaging kan zijn. Een goed inlevingsvermogen is dan een must. Iedereen reageert anders. De een is juist heel opgelucht en dankbaar, terwijl een ander direct in de verdediging schiet. Aan mij de taak om daar op de juiste manier op in te spelen, want uiteindelijk verdient iedereen een kans om mee te doen in de maatschappij. Daar maak ik me sterk voor.”

“Als ik aan het einde van de dag voor iemand toch weer een paar lichtpuntjes heb kunnen creëren, dan ga ik met een goed gevoel naar huis.”

Jezelf blijven ontwikkelen
“Geen dag is hetzelfde. Ik weet nooit precies wat me te wachten staat. Dat past bij mij, ik houd van die afwisseling en dynamiek. Sleur is niets voor mij. Daar hoort wel bij dat je snel moet kunnen schakelen tussen verschillende situaties. Daarnaast is het handig als je kennis hebt van relevante wet- en regelgeving zoals de Participatiewet, de Wmo en de Jeugdwet. Zo wilde ik graag meer weten over de recente ontwikkelingen op dat gebied. Daarom volg ik nu de opleiding Adviseur Sociaal Domein en binnenkort start ik met een opleiding Bewindvoerder. Er zijn wat dat betreft genoeg mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen binnen je vak. Van interne trainingen en kennissessies tot externe opleidingen. Daarbij is het wel belangrijk dat je zelf het initiatief neemt en aangeeft waar je behoeften liggen. Dat geldt trouwens niet alleen voor training en ontwikkeling, ook als je binnen je werk dingen ziet die beter kunnen dan wordt daarnaar geluisterd. Er is altijd ruimte voor goede ideeën en verbetervoorstellen binnen de kaders van het beleid. Dit alles zorgt ervoor dat ik hier helemaal op mijn plek zit en elke dag met veel positieve energie aan het werk ga.”