Celine op de Laak, projectmanager

Celine rondde haar studie Sociale Geografie en Planologie af in een tijd dat de arbeidsmarkt krap was. Vooraf had ze niet gedacht bij een gemeente te gaan werken, maar in 2013 was ze blij met een werkervaringsplaats als projectsecretaris bij een kleinere gemeente. “Ik werd verrast door de verscheidenheid aan werkzaamheden en kwam al snel tot de conclusie dat het werken bij een gemeente goed bij mij past. Ook kreeg ik na een paar jaar de kans om de stap van projectsecretaris naar projectleider te maken. Met ‘eigen projecten’ vond ik het werken aan projecten nog leuker!”
Met deze ervaring op zak maakte Celine vervolgens de stap naar IPM. De keus hiervoor was makkelijk: een grotere organisatie met nog meer uitdagende projecten. Dit in de stad waar ze sinds eind 2017 ook woont.

Kansen om jezelf te ontwikkelen

“Bij IPM is er een grote variatie aan projecten, zowel binnen Dordrecht als in de Drechtsteden. De projecten variĆ«ren qua inhoud, omvang en complexiteit. In onze interne nieuwsbrief worden nieuwe of openstaande projecten bekend gemaakt. Als je tijd beschikbaar hebt en je vindt een bepaalde opdracht interessant, dan kun je erop reageren. In overleg wordt vervolgens samen gekeken of het inderdaad een project is, dat bij je kennis, expertise en leerdoelen past. Je kunt jezelf altijd blijven uitdagen, want er is een breed scala aan projecten”.

Meteen de mogelijkheden

“Toen ik startte bij de gemeente Dordrecht heb ik aangegeven een sterke voorkeur te hebben voor projecten in het fysieke domein”. Daaraan is gehoor gegeven. Momenteel werk ik aan woningbouwprojecten, de ontwikkeling van een school en de daarbij behorende inrichting van de openbare ruimte.

Daarnaast volg ik ook een leiderschapstraining. Hoewel ik op korte termijn geen leidinggevende functie ambieer, is deze training heel waardevol voor het leiding geven aan projectteams. Bovendien levert het mooie inzichten over mijzelf, mijn werkwijze en de dynamiek met collega’s op. Ik hoop die inzichten in praktijk te kunnen brengen en op die manier nog beter sturing te kunnen geven aan de projectteams. Allemaal met het doel om samen een mooi resultaat te realiseren”.

Never a dull moment

Het werken aan projecten is nooit saai. Geen dag is hetzelfde. Je hebt contact met veel verschillende stakeholders, zowel intern als extern. Intern gaat het om je projectteam. Je collega’s van verschillende vakdisciplines, maar ook je opdrachtgever(s) en het informeren en adviseren van het college. Extern betreft het omwonenden, gebruikers, projectontwikkelaars, aannemers, schoolbesturen, etc.

Het allerleukste aan projecten vind ik als er concrete stappen worden gezet en je daadwerkelijk het resultaat kunt zien. Mijlpalen als de start van de bouw of oplevering van een bouwwerk. Dan is het extra leuk om je werk te kunnen doen in de stad waar je ook woont. Niet voor niets fiets ik regelmatig langs m’n projecten om er even een kijkje te nemen. Ik heb dan echt het idee, dat ik met mijn werk impact kan maken.