Mitchell Nuijen, beleidsmedewerker Sportvelden, Duurzaamheid & Klimaatadaptatie

Van een studie Biologie & Medisch Laboratoriumonderzoek naar beleidsmedewerker bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Mitchell volgde zijn hart en waagde de sprong. Nadat hij zijn diploma had behaald, startte hij vol goede moed aan een master Ecologie. Al snel kwam hij erachter dat hij hier niet tot zijn recht kwam. Waar hij wel blij van wordt? Bijdragen aan de samenleving en werken aan maatschappelijke projecten. Zijn oog viel op het traineeprogramma van de gemeente en zo is het balletje gaan rollen.

Veel kansen en mogelijkheden
“Tijdens de informatieavond was er van beide kanten gelijk een klik. De combinatie van betekenisvol werk en jezelf verder ontwikkelen sprak mij aan. Tegelijkertijd wilde ik niet over 1 nacht ijs gaan. Ik was immers al begonnen aan mijn master. Uiteindelijk heb ik toch de knoop doorgehakt en daar heb ik geen moment spijt van gehad. Hendrik-Ido-Ambacht heeft alle voordelen van een kleinschalige gemeente in een belangrijke regio met stedelijke uitdagingen. Hierdoor krijg je veel kansen en mogelijkheden. Zo had ik een halfjaar voor het einde van mijn traineeship een gesprek met mijn leidinggevende, die voorstelde om mijn functie op dat moment al om te zetten naar beleidsmedewerker. Natuurlijk met behoud van alle trainingsmogelijkheden, zodat ik kon blijven werken aan mijn persoonlijke en professionele groei.”

Je interesses volgen
“Inmiddels werk ik met veel plezier als beleidsmedewerker. Ik begon op het thema duurzaamheid & klimaatadaptatie. Je kunt hierbij denken aan het vergroenen van de leefomgeving en het besparen van energie. Daarnaast mag ik mij sinds kort bezighouden met het onderwerp sportvelden in de gemeente. Ik ben zelf een fanatiek sporter en ik zit in het bestuur van een tennisvereniging. Dit onderwerp past dus goed bij mij. Dat maakt het werken bij de gemeente zo leuk, je kunt je eigen interesses volgen. Als je een goed idee hebt of je ergens in wilt verdiepen, dan krijg je al snel het vertrouwen om daarmee aan de slag te gaan. Natuurlijk is het wel de bedoeling dat je daar verantwoordelijk mee omgaat. Er staat niemand over je schouder mee te kijken, maar uiteindelijk heeft wat je doet wel invloed op de mensen, bedrijven en organisaties in de gemeente.”

“Het geeft veel voldoening om het resultaat te zien van je inspanningen. Je kunt hier echt het verschil maken voor de samenleving en voor de toekomst van de gemeente.”

Veelzijdig werk
“Mijn werk bestaat uit een combinatie van overleggen bijwonen, projecten begeleiden en het opstellen van beleidsnotities en adviezen. Daarbij heb ik veel contact met verschillende afdelingen en disciplines binnen de gemeente. Zo organiseer ik bijvoorbeeld de groen-dak-actie waarbij we inwoners stimuleren om een groen dak aan te leggen. Dit is een plat dak bedekt met plantjes die het dak beschermen tegen zonlicht en andere weersomstandigheden en tegelijkertijd zorgen voor meer biodiversiteit. Voor dit project werk ik onder andere samen met collega’s van de afdeling Communicatie. Daarnaast onderhoud ik contact met externe partijen zoals de Groendakcoach. Andere projecten waarbij ik betrokken ben, zijn het NK Tegelwippen en het realiseren van ledverlichting voor het sportpark in de gemeente. Ook heb ik af en toe overleg met collega’s van andere gemeenten binnen de Smart Delta Drechtsteden. Samen denken we na over slimme oplossingen voor de toekomst van de regio.”

Blijven leren
“Voorlopig zit ik goed op mijn plek bij de gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Ik wil mezelf verder ontwikkelen, zodat ik uiteindelijk nog meer verantwoordelijkheid op me kan nemen. Bijvoorbeeld in de rol van budgethouder. Daarnaast wil ik mijn liefde voor sport en beleid graag blijven combineren. Ik krijg hierin alle ruimte en support van mijn leidinggevende. Sowieso denkt de gemeente als werkgever erg mee over je professionele ontwikkeling en loopbaan. Zo volg ik op dit moment het masterprogramma Participatie en ik ben me aan het oriënteren op een opleiding Sportmanagement. Dit alles zorgt ervoor dat ik elke dag met een goed gevoel naar mijn werk ga.”