Spring naar inhoud

Traineeprogramma

Werken aan maatschappelijke projecten terwijl jij jezelf verder ontwikkelt. Ontdek jouw mogelijkheden met het Regionaal Traineeprogramma Drechtsteden 2022-2023.
Ervaar hoe het is om jouw steentje bij te dragen aan de samenleving binnen de regio Drechtsteden. En groei ondertussen verder in je carrière met professionele coaching, mentoring en groepsinterventies. Dat staat je allemaal te wachten tijdens het 1,5 jaar durende traineeprogramma. Dé kans om jouw netwerk te vergroten en te ontdekken wat echt bij je past. Durf je het aan?

Werken aan maatschappelijke projecten terwijl jij jezelf verder ontwikkelt. Ontdek jouw mogelijkheden met het Drechtsteden Traineeprogramma.


Ervaar hoe het is om het leven van de burgers binnen de regio Drechtsteden te verbeteren en groei ondertussen verder in je carrière met professionele coaching, mentoring en groepsinterventies. Dat staat jou te wachten tijdens het 1,5 jaar durende traineeprogramma. Dé kans om jouw netwerk te vergroten en te ontdekken wat echt bij je past. Durf je het aan? Start nu jouw professionele carrière!


Wat ga je bij ons doen?


Werk aan lokale en regionale projecten met maatschappelijke onderwerpen als de gevolgen van de coronacrisis voor de publieke dienstverlening of de veranderingen in de openbare ruimte als gezondheid en milieu centraal moeten staan. Bijvoorbeeld door het afnemen van interviews, het organiseren van een webinar of het ontwikkelen en analyseren van data. Daar krijg je energie van als trainee bij de Drechtsteden.

Een regionaal project duurt ongeveer 6 maanden waar je actief samenwerkt met andere trainees. Dit doe je naast je fulltime baan bij een van de deelnemende organisaties. Rondom de regionale projecten volg je ook samen met de andere trainees een innovatief opleidingsprogramma, ontwikkeld door Frisse Blikken.

Denk aan trainingen als persoonlijk leiderschap of stakeholdermanagement. En er is meer, want wij denken graag met jou mee over bij welke organisatie jouw talent het best tot zijn recht komt. De regio Drechtsteden bestaat uit meerdere gemeentes en organisaties. Elk jaar stellen verschillende gemeentes en organisaties traineeplekken beschikbaar. Zo kun je in 2022 aan de slag bij de Sociale Dienst Drechtsteden, gemeente Papendrecht, gemeente Dordrecht, gemeente Alblasserdam of de Gemeente Sliedrecht. Bij deze werkgever ben je 36 uur per week bezig met bijvoorbeeld het:

 • Bedenken en uitvoeren van adviestrajecten als adviseur.
 • Uitvoeren van projecten als projectmedewerker.
 • Nadenken over concrete strategieën als daadkrachtige projectleider.
In het traineeprogramma zijn bij de deelnemende organisaties meerdere traineeplekken beschikbaar:
 • Sociale Dienst Drechtsteden: Strategie en staf, Sociaal domein, Planning & Control en Informatiemanagement.
 • Gemeente Papendrecht: Beleid en strategie.
 • Gemeente Dordrecht: Planning & Control, Parkeerbeheer en Vastgoed, Bouwen en Wonen, Marketing, Communicatie en Informatiemanagement, Projectmatig werken in de fysieke buitenruimte.
 • Gemeente Alblasserdam: Informatiemanagement en Ruimtelijk domein.
 • Gemeente Sliedrecht: Trainee Junior Projectleider met aandachtsgebied Ruimtelijke ordening en economie


Het is maar nét waar jouw kracht ligt. Samen met jou kijken wij bij welke organisatie en in welke rol jouw talent en ambitie het best tot zijn recht komt. Benieuwd welke rol (of rollen) je oppakt als trainee? Lees hieronder de introducties van de deelnemende organisaties!


Foto Naomi End


Informatie over organisatiesWat breng je mee?


Jouw traineeprogramma zit gevuld met allerlei interessante en relevante projecten en taken. Zo werk jij aan je persoonlijke en vakinhoudelijke ontwikkeling en je ontwikkeling van vaardigheden. Je bent continu aan het schakelen tussen partijen op allerlei niveaus. En je bent er goed in. Sterker nog, je staat bekend als een ware verbinder met aantoonbare maatschappelijke betrokkenheid. Een leergierige en ambitieuze professional met een sterke persoonlijkheid die initiatief durft te nemen en anderen daarmee inspireert. Je staat open voor andere perspectieven en laat ook niet na jouw mening te vertellen. Tegelijkertijd ben je analytisch en werk je graag samen met trainees en andere collega’s.

Ben je tot slot maximaal 2 jaar geleden afgestudeerd en in het bezit van een hbo- of wo diploma, dan zijn wij op zoek naar jou. In het bijzonder als jij bent afgestudeerd in een richting die aantoonbaar relevant is voor de ambities en strategische opgaves van minimaal een van de deelnemende gemeenten en organisaties.


Waar kom jij te werken?


In totaal maken 7 gemeenten en 3 gemeenschappelijke regelingen deel uit van de Drechtsteden. Een uniek samenwerkingsverband in Zuid-Holland Zuid met ruim 289.000 inwoners. En met zo’n omvang qua netwerk en omgeving heb je alle ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Kansen genoeg, want hier komen land, water, industrie, het buitenleven, mobiliteit en ontwikkeling samen. En daar zijn we trots op.

Op 10 januari 2022 start een nieuwe groep van circa 15 trainees. In 1,5 jaar tijd leert iedereen elkaar goed kennen. Zowel tijdens de gezamenlijke trainingen als het samenwerken tijdens de regionale opdracht. Want eerlijk is eerlijk, leren doe je vooral van en met elkaar.

Gelukkig kan je jouw mede-trainee altijd opzoeken bij vragen of jouw inspirerende ideeën samen uitwerken. En ondertussen mag je ook veel begeleiding verwachten van jouw mentor, trainer vanuit Frisse Blikken én buddy. Een combinatie waar je energie van krijgt!

“Het traineeprogramma biedt mij een uitdagende omgeving waarin ik mijzelf kan ontwikkelen. Ik voel mij echt van betekenis in de organisatie. Het is een waardevolle start voor de rest van je loopbaan". - Laura Pellikaan, Trainee Beleid bij de Sociale Dienst Drechtsteden.


Wat bieden wij jou?


Het traineeprogramma is zo ingericht dat je blijft groeien in je vak. Denk aan persoonlijke begeleiding, trainingen, intervisie op samenwerking en individuele vraagstukken  en het realiseren van relevante maatschappelijke projecten. Logisch dat daar veel bij komt kijken. Gelukkig mag je daar als trainee ook de nodige beloning voor verwachten, want bij een 36-urige werkweek krijg je:

 • Een bruto maandsalaris van € 2.756,- (schaal 9 cao gemeenten/ sgo)
 • Een aanstelling vanaf 10 januari 2021 voor 1,5 jaar
 • 23 vakantiedagen
 • Een aanvullend Individueel Keuze Budget (IKB) van 17,05% van je bruto jaarsalaris
 • Laptop en telefoon.
 • De mogelijkheid om deel te nemen aan het ABP-pensioenfonds.
 • Vergoeding voor gemaakte reiskosten

Solliciteren of meer weten?


Ben je enthousiast geworden en wil je solliciteren? Klik dan op deze link.


Samen helpen we de regio Drechtsteden groeien. Logisch dat je daar graag een onderdeel van bent. Stuur jouw uitgebreide motivatie en cv (inclusief een foto) vóór 18 oktober 2021. Om je alvast wat inspiratie te geven voor jouw motivatiebrief, zijn wij benieuwd naar:
 • Jouw voorkeur en motivatie voor maximaal 2 van de 5 deelnemende organisaties.
 • Jouw kwaliteiten die je gaat inzetten.
 • Jouw doel en hoe je daar gaat komen.
Na het versturen van je sollicitatie hoor je tussen 19 en 27 oktober of je bent uitgenodigd voor de selectiedag op 3 november. Op de selectiedag bezoeken we alle organisaties en krijg je de kans om persoonlijk kennis te maken en  te ontdekken welke organisatie het best bij je past.

Uiterlijk 5 november krijg je van ons bericht of je door bent naar de gesprekken met een of meerdere organisaties. Die vinden plaats in de week van 8 – 12 november. Veel data, dus zet ze alvast in je agenda. Wij rekenen op je beschikbaarheid.

Heb je nog vragen over het traineeprogramma of de sollicitatieprocedure? Vraag het Paul Ducaneaux of Tea Ferhatovic, adviseurs werving en selectie via 078 -7708030 of via trainee@drechtsteden.nl.


Foto vier trainees