Spring naar inhoud

Kim Verlijsdonk, trainee Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Het programma is afwisselend en daardoor erg leuk en leerzaam!

Ik ben Kim Verlijsdonk, na mijn studie Rechten in Tilburg wist ik nog niet zo goed wat ik wilde. Via LinkedIn kwam ik terecht bij het traineeprogramma van de Drechtsteden. Ik kon bij Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) een programma van 1,5 jaar volgen. Het is een afwisselend programma en daardoor erg leuk en leerzaam.


Na mijn studie leek werken voor de overheid me interessant, maar omdat ik nog niet precies wist in welke functie wilde ik liever eerst wat rondneuzen. Eenmaal in het traineeprogramma heb ik op drie verschillende plekken binnen de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) gewerkt. Eerst op de afdeling vergunningverlening voor milieuvraagstukken. Daarna bij toezicht voor alle gebieden en tot slot op de juridische afdeling.


Zelf op onderzoek uit
Ik behoorde tot de eerste lichting trainees binnen OZHZ. Voor de medewerkers was het dus ook nog even zoeken naar de juiste invulling van het programma. Je krijgt veel verantwoordelijkheden, maar je hebt altijd wel op iemand waarop je kunt terugvallen. Bij elke afdeling waar ik werkte had ik dan ook een inhoudelijk begeleider en daarnaast een vaste mentor op persoonlijk vlak. Het is het belangrijk dat je proactief bent, het blijft per slot van rekening een baan. Ik ben van nature zelfstandig ingesteld, in eerste instantie ga ik zelf op onderzoek uit. Pas als ik er niet uitkom, vraag ik om hulp of advies.

 

Geen dag hetzelfde

Het programma geeft veel aandacht aan en ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Ik volgde onder meer de training ‘Hoe werkt de overheid’ en een training over persoonlijk leiderschap en effectief communiceren. Geen dag is hetzelfde en dat vind ik juist fijn. We zijn als team zelfsturend, iedereen pakt zelfstandig taken op. Ikzelf bereidde bijvoorbeeld bezwaar- en beroepszaken voor en stelde besluiten op zoals vergunningen en dwangsommen. Verder werkte ik aan specifieke projecten, zoals de implementatie van de AVG binnen de organisatie. 

 

Kansen om te blijven gepakt

Vanaf het begin van het traineeship had ik het naar mijn zin en ik hoopte dan ook dat ik mocht blijven. Dat is ook gebeurd. Sinds 1 april 2019 ben ik bij OZHZ werkzaam als jurist. Ik heb het hier nog steeds onwijs naar mijn zin! Het feit dat ik mocht blijven, was voor mij mijn grootste succes.

Mijn carrière tip!
Juridische zaken liggen mij wel, dus ik ben heel blij met deze kans. Maar ook als je andere interesses hebt, zijn er volop kansen. Dus krijg je die mogelijkheid: schrijf je dan zeker in voor het traineeprogramma van de Drechtsteden.