Theo van Wijnen, functioneel beheerder

“Ik ben geboren en getogen in Rotterdam, dat hoor je misschien een beetje”, lacht Theo met authentiek Rotterdamse tongval. Hij begon zijn carrière in de postkamer van een grote commerciële organisatie en rolde per toeval in het ICT-vak. Het bleek goed bij hem te passen. Niet in de laatste plaats vanwege de combinatie tussen mens en techniek. “Ik houd ervan mee te denken en mensen blij te maken met slimme oplossingen.” Inmiddels werkt hij alweer heel wat jaren met veel plezier als functioneel beheerder bij servicegemeente Dordrecht.

Je eigen loopbaan vormgeven
“In 2011 ben ik begonnen bij wat toen nog servicecentrum Drechtsteden heette. In die tijd heb ik meegewerkt aan het opzetten van een ICT-servicedesk. Samen met mijn collega’s ondersteunde ik zo’n 4.000 overheidsmedewerkers in de regio met de meest uiteenlopende ICT-vragen en -verzoeken. In 2018 wilde ik mijn horizon graag verbreden en ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Zo kwam het dat ik een uitstap maakte als functioneel beheerder bij DCMR Milieudienst Rijnmond. Het voordeel was dat ik op de fiets of met de skates naar mijn werk kon. Toch merkte ik dat ik de collega’s en het werk in de regio miste. Vandaar dat ik na afloop van mijn jaarcontract weer terugkeerde op mijn oude stek. Het was fijn dat die mogelijkheid er was. Vaak denken mensen bij de gemeente aan star en ambtelijk, maar als werkgever zijn ze heel flexibel. Er zijn genoeg mogelijkheden om je eigen interesses te volgen en je loopbaan zelf vorm te geven.”

Mogelijkheden in plaats van problemen
“Ondertussen ben ik een soort wandelende database. Alle kennis en ervaring die ik in de loop der jaren heb opgedaan zit in mijn hoofd. Collega’s komen regelmatig vragen of ik wil meedenken en dat doe ik graag. Daarbij denk ik liever in mogelijkheden dan problemen. Dat doe ik ook in het contact met klanten. Dit zijn gemeenten en gemeentelijke instellingen. Samen met mijn collega’s zorg ik ervoor dat hun digitale werkomgeving en bedrijfsapplicaties goed blijven functioneren. Ik beantwoord vragen, verzoekjes en meldingen en maak de techniek begrijpelijk. Die uitleg is minstens zo belangrijk als de oplossing zelf. Daarnaast geef ik advies en houd ik me bezig met nieuwe technieken voor toekomstig gebruik. Deze combinatie van werkzaamheden maakt dat ik mij nooit verveel.”

“Ik neem mensen graag mee in mijn enthousiasme, zodat we samen iets moois kunnen neerzetten.”

Slim samen vooruit
“Binnen de Smart Delta Drechtsteden ondersteunt servicegemeente Dordrecht de verschillende gemeenten en opdrachtgevers bij hun bedrijfsvoering. Van ICT tot inkoop en van personeelszaken tot juridisch advies. Op die manier bedienen we een regio met zo’n 300.000 inwoners, vergelijkbaar met een grote stad. Dat vraagt om een professionele dienstverlening en samenwerking. Het motto ‘slim samen vooruit’ past daar goed bij. Voor mij betekent dit dat we met elkaar bouwen aan concrete doelen en niet alleen bezig zijn met de waan van de dag. In mijn werk is er altijd wel iets wat de aandacht vraagt. Voor je het weet ben je alleen bezig met ad hoc-vraagstukken. Die moeten natuurlijk ook opgelost worden, maar het is net zo belangrijk om samen vooruit te kijken en te weten waar je het voor doet.”

Jezelf scherp houden
“Ik houd mezelf graag scherp. De ontwikkelingen op ICT-gebied gaan razendsnel. Het is dus noodzakelijk dat je op de hoogte blijft van wat er speelt en dat je je kennis up-to-date houdt. Bovendien vind ik het ook gewoon leuk om te blijven leren, daar haal ik nieuwe energie uit. Zo start ik binnenkort met een cursus informatiebeveiliging. Een ontzettend belangrijk onderwerp, zeker binnen de overheid. Er is altijd ruimte om jezelf verder te ontwikkelen. Zeker als het bijdraagt aan het verbeteren van onze dienstverlening. Als je op zoek bent naar een werkplek met veel verantwoordelijkheid en ontwikkelmogelijkheden, dan zit je bij servicegemeente Dordrecht goed.”